De Ysbreeker toen en nu

De Ysbreeker toen en nu

Bruisend van het leven en een ontmoetingsplek voor heel Amsterdam. Een plek waar je de hele dag kunt doorbrengen, als je dat wilt. Met als sterke troeven de verskeuken, het terras aan de Amstel en de monumentale ruimte met een veelbewogen geschiedenis.

Rijke geschiedenis
Sinds 1702. Dat jaartal prijkt trots op onze hoge ramen aan de voorzijde. Het Café-Restaurant is vernoemd naar de ijsbreker die er van 1702 tot 1860 voor de deur lag; ‘s winters baande deze zich een weg door het ijs van de Amstel naar De Vecht en zorgde hiermee voor vers water. De Ysbreeker was in die tijd een herberg en tapperij.

Vooraanstaand
Aan het begin van de 20ste eeuw veroverde De Ysbreeker een vooraanstaande plaats in het Amsterdamse artistieke en politieke leven. Het was het centrum van de Sturm und Drang beweging en een ontmoetingsplek voor gezichtsbepalende figuren van de SDAP. Uit die tijd stamt ook de spelling van De Ysbreeker.

Niet lang daarna ontpopte De Ysbreeker zich als één van de belangrijkste biljartcentra van Nederland. Het introduceerde het zogenaamde Wilhelmina-biljart, een bijzonder zwaar en precies uitgevoerd biljart met een extra ‘vijfde’ poot. Het Wilhelminabiljart in de huidige Ysbreeker is stille getuige van deze tijd en speciaal aangekocht.

toen

Na de oorlog
De tweede wereldoorlog liet zijn sporen na, zeker gezien een groot deel van de gasten Joods was. Tijdens en na de oorlog volgde een periode van leegstand. Jan Wolff en zijn toenmalige vrouw, balletdanseres Maureen Kramer, huurden vanaf 1979 De Ysbreeker. Met de hulp van vrienden verrees een centrum voor eigentijdse muziek, een koffiebar en een balletstudio. Er werden ook vele radio- en televisieprogramma’s uitgezonden vanuit De Ysbreeker waaronder de beroemde talkshow ‘Hier is Adriaan van Dis’.

Verbouwing
Zoon Andreas Wolff verbouwde De Ysbreeker in 2010 en doet de rijke geschiedenis eer aan. De bogen en prachtige vloer zijn bewaard. De rijke historie is bovendien benadrukt met grote glas in lood ramen en een bijzonder Wilhelmina-biljart uit het begin van de 20ste eeuw. De verbouwing heeft het café vele malen groter gemaakt en toch intiem gehouden.

De veelzijdige geschiedenis van de Ysbreeker heeft geïnspireerd tot een eigenwijze aanpak. Want De Ysbreeker van nu laat zich niet in een hokje stoppen. Het is tegelijkertijd koffie- en theehuis, lunchroom, kroeg, loungeplek, spelletjescafe én restaurant.